Menu

7 belangrijkste verschillen tussen een ondernemingsplan en een marketingplan.

business planBeide plannen zijn van groot belang voor een succesvolle onderneming. Ze helpen om de activiteiten te organiseren en hebben als functie om succes of falen te kunnen bepalen. Het zijn geen statische documenten maar moeten, omdat de afnemersvraag en de economische situatie veranderen, van tijd tot tijd worden bijgewerkt. Beide plannen kennen hun eigen horizon, en beide moeten periodiek worden geëvalueerd. Daar waar nodig moeten ze bijgesteld worden. Het businessplan en het ondernemingsplan moeten consistent met elkaar zijn en hebben afhankelijkheden met elkaar.

 De 7 verschillen

  1. Het ondernemingsplan, ook wel businessplan of bedrijfsplan genoemd, beschrijft de doelstellingen en de missie van een organisatie of business unit. Het marketingplan beschrijft hoe die doelen bereikt gaan worden.
  2. Als het ondernemingsplan verandert wordt, moet ook het marketingplan worden aangepast. Een goed marketingplan wijkt nooit af van de doelstellingen uit het ondernemingsplan.
  3. Een ondernemingsplan heeft een langere horizon en moet ieder jaar worden beoordeeld. Terwijl een marketingplan een kortere looptijd heeft en ieder kwartaal zal moeten worden bijgewerkt. De werkelijke resultaten moeten vergeleken worden met de voorspellingen.
  4. Het ondernemingsplan, de naam zegt het al, heeft een bredere kijk op de business unit of de onderneming. Zij bevat een overzicht van de financiële gegevens, medewerkers, exploitatie en marketing. Het marketingplan geeft een gedetailleerd inzicht over de activiteiten waarmee de onderneming haar missie en doelstellingen gaat bereiken.
  5. Het ondernemingsplan wordt vaak gebruikt om kapitaalverstrekkers te informeren. Het bevat de nodige financiële informatie over de levensvatbaarheid van de onderneming. Het marketingplan beschrijft wat de belangrijkste doelgroepen zijn voor de onderneming, hoe er met de concurrentie wordt omgegaan en hoe de klanten bereikt worden.
  6. Het ondernemingsplan kan een hulpmiddel zijn bij het bepalen of een activiteit in het profiel van de onderneming past. Het marketingplan beschrijft de activiteiten van de onderneming met de marketingmix; product, distributie, promotie en prijs (in B2B markten ook personeel).
  7. Het marketingplan vereist uitvoerig onderzoek van  het relevante consumentengedrag en de beschouwing van de industrie waar de onderneming actief in is. Deze beschrijving vormt een belangrijk onderdeel van het businessplan.

plan voor succesWil je hier meer weten of wil je een ondernemings- of marketingplan laten ontwikkelen? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-14815009.

Last modified onwoensdag, 01 oktober 2014 15:22
Rate this item
(1 Vote)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top