Logo
Print this page

Inbound marketing: de beste manier om klanten te winnen!

Inbound marketing en “the buyers journey”

De manier waarop klanten kiezen bij wie ze gaan kopen is radicaal verandert. Hoe het nu gaat wordt het best omschreven met “the buyers journey”. De macht in het koopproces is volledig naar de zijde van de klant verschoven. “The buyers journey” is het actieve onderzoeksproces dat de potentiële klant ondergaat die tot een aankoop leidt. In het gedrag van de klant zijn er daarbij drie fasen te onderscheiden:

 1. Bewustwording van een probleem en het accepteren van behoefte om te veranderen
 2. Afweging van mogelijke alternatieve oplossingen met een keuze voor een richting
 3. Motivering van de keuze en het maken van een selectie

Voorheen was het zo dat we ook een fasering kende in het koopgedrag maar die waren niet individueel te adresseren door marketing. Omdat de reis nu voor een groot gedeelte online plaatsvindt kan dat nu wel. Voorheen werd er met cold calling, of met reclame op iedere potentiële klant de zelfde boodschap uitgestrooid, ongeacht waar hij op dat moment behoefte aan had. Goed nieuws! jawel, nu kan het wel. Content die is afgestemd op de specifieke fase in het koopproces. Geen irriterende reclames meer en echt op menselijke voorkeuren gemaakte en op het juiste moment beschikbare content.

Inbound marketing de methode

Hoe dan? Hoor ik je vragen. Nou daar is een methode voor. Haal nog even het feit terug dat alle macht in het proces naar de koper is gegaan. Dat betekent dat we als organisatie een ongekende ervaring moeten leveren aan onze klanten. En dat doen we door de methodiek van inbound marketing te gebruiken. Die werkt als een soort van magneet. De methode is erop gericht om attractief en mensgericht te zijn. Er wordt gebruik gemaakt van SEO technieken, social media, bloggen, email, CRM, landing pages, call-to-action en thank-you pages. De methode kent vier fasen:

 • aantrekken/boeien (attract)
 • omzetten van bezoekers naar leads (convert)
 • omzetten van leads naar klanten (close)
 • in vervoering brengen (delight)

Gedurende deze fasen gaan onbekende mensen naar bezoekers, bezoekers naar leads, leads naar klanten en klanten naar promotors van jouw merk.

Inbound-Marketing-Methodology-1020wHoe gaat het in zijn werk?

 1. Allereerst moet je weten wie je klanten zijn en hoe je die gaat segmenteren. Daarvoor stel je buyers persona’s op. Dat zijn semi-bestaande beelden van je ideale klant. Hiervoor zal je research moeten doen. Wie is hij of zij, wat is hun rol, wat is hun winkel voorkeur, wat is hun doel etc. Het belangrijkste is dat je de motieven begrijpt door telkens de vraag “waarom” te stellen. Je stelt hiermee vast wie je wil aantrekken.
 2. Je maakt vervolgens gebruik van de hierboven beschreven “buyers journey”. Je maakt onderscheidt in de fase waarin de klant zich bevindt in zijn onderzoeksproces die betrekking heeft op jouw oplossing.
 3. creëer geweldige content voor iedere fase van ” the buyers journey”.  Ga er hierbij vanuit dat die relevant moet zijn voor je buyers persona. Relevantie = content + context.
 4. zorg ervoor de content via je distributiekanalen bij de juiste mensen op het juiste tijdstip terecht komt. Kies hiervoor de juiste sociale mediaplatformen, daar waar jouw potentiële klanten actief op zijn.

Breng je klant in extase

Als deze stappen helemaal goed zijn doorlopen, dan worden de eerst onbekende mensen nu klanten. Proficiat! Nu komt het erop aan om de ongekende ervaring waar te maken, ervoor te zorgen dat ze bij je terugkomen en dat ze je gaan promoten. Daarvoor moet je ze in vervoering brengen. De kern hierbij is om het vertrouwen in jouw merk te versterken bij de klant. Realiseer je daarbij dat iedere interactie ertoe doet om de ervaring van de klant te vergroten. competitive advantageDe pijlers waarop je de klanten in extase kunt brengen zijn, kennisoverdracht, vernieuwing en communicatie. Doe je ook dit goed dan biedt je jouw klanten een ongekende ervaring en heb je bovendien een duurzaam concurrentie voordeel gecreëerd.

Wil je meer weten? Laat het dan weten! Ik ben benieuwd naar je reactie en help je graag verder op weg met deze mooie methode.

Over de auteur: Mark Dutour Geerling is oprichter en eigenaar van SemaSearch. Het bureau voor strategische marketing vraagstukken met gespecialiseerde kennis van online media.

Rate this item
(0 votes)
SemaSearch 2014 by F-IT