Menu

Waarom #contentcuration het nieuwe buzzwoord is?

Wat bedoelen we met #contentcuration?

Je komt het begrip content curation, of anderen gebruiken social curation, de laatste tijd steeds vaker tegen. Het begrip lijkt wel een doel op zich te worden, ja zelfs een vak. Curation met allerlei toevoegingen als marketing, tools, digital, social en zo nog een hele trits. Wat wordt er nou eigenlijk mee bedoelt? Natuurlijk kennen we in Nederland het beroep curator al. Die komt pas opdagen als het mis gaat en een bedrijf in surséance gaat. Belangrijk werk dat gedaan moet worden, maar we houden hem liever buiten de deur. Ook in stoffige omgevingen als de verpleging of het museum is de curator een bekent begrip.

Succesvol gebruik van #content_curation

Nee dan content curation. Dat is echt hot en wordt door oplettende organisaties ingezet in hun #contentmarketing. Bedrijven die met hun klanten willen binden en een hoge graad van dienstverlening willen leveren. Door organisaties die springlevend zijn en miljoenen tevreden klanten hebben. Zij nemen het mee in hun doelstellingen, bedden het in hun strategie in en gebruiken de modernste communicatie technieken. Ze kennen hun doelgroepen door en door en weten vooral welke rol ze voor hun klanten moeten spelen. Deze organisaties stellen niet de klant centraal maar de mens.

Het belang van content curation

Het belang van content curation

Waarom is het zo belangrijk?

De mens van nu is vrij om te kiezen. Ons keuzeaanbod is enorm, en we hebben alle informatie continu tot onze beschikking om die keuze in vrijheid te maken. Hoe maken we dan die keuzes? We worden toch beïnvloed door allerlei boodschappen en uitingen? Ja zeker wel. Maar niet meer alleen door die organisaties. Hier zijn de sociale media en de rankings van Google een belangrijke rol in gaan spelen. Deze door meningen van mensen gevoede databases bepalen voor een belangrijk deel wat we zien, horen en wie we vertrouwen.

En omdat we gewoonweg niet meer alles zelf kunnen bekijken zoeken we naar diegene die we een op een bepaald onderwerp of thema als autoriteit zien. Daar leggen we ons vertrouwen neer. Dat doen we zelf, met de hulp van Google, of de sociale media doen dat voor ons. Op die rol hadden de traditionele media lange tijd het alleenrecht. Dat is een lang vervolgen tijd.

Diegene aan wie wij ons vertrouwen geven krijgt de mogelijkheid om in ons brein te werken. Die mag voor onze content zorgen op dat gebied. Zoals de kapelaan dat deed die over de gemeenschap van zijn dorp waakte.  Die had toen het geestelijke monopolie.

Hoe werkt het?

waarde toevoegen

vinden, organiseren en publiceren

Nu de contouren zichtbaar worden van het belang van #content_curation rijst natuurlijk de vraag hoe? Hoe werkt het nou precies? Allereerst moet je bepalen voor wie je het wil gaan doen. Het segmentatie proces kan je vinden in mijn blog Hoe vind ik mijn doelgroep online? Een goede manier is om te werken met buyers personas. Heb je die helder voor ogen dan kan je content voor hen gaan maken.

Maken? Ja voor een belangrijk deel wel.  De beste verhouding is om voor 65 % zelf de content te maken. De ideale content-mix bestaat dan verder uit  25 % content van derden en 10 % content van derden met toestemming. Om het succesvol te doen moet je hoge kwaliteit content kunnen vinden, van passend commentaar voorzien die vervolgens delen met je volgers . Dit moet deel uitmaken van je strategie. Dus niet eenmalig zijn, maar gepland, en volgens een vast patroon worden gedaan. Er bestaan vele tools die je bij dit proces kunnen helpen.

De content die je zelf maakt moet vanzelfsprekend uniek en van een exceptionele kwaliteit zijn. Het moet absoluut waarde toevoegen voor jouw volgers. Het beste kan ik je dit laten zien door een overzicht te geven van de vaardigheden en karaktereigenschappen die een #content_curation marketeer moet hebben.

 • strategisch kunnen denken
  de activiteiten van #content_curation

  de activiteiten van content curation

 • analytisch denkvermogen bezitten
 • energiek en invloedrijk promotor zijn
 • vernieuwend zijn
 • creativiteit
 • humor hebben
 • samen kunnen werken intern en extern
 • talent hebben voor schrijven
 • kennis hebben van de markt
 • (kennis van techniek) html kennis hebben

Vertrouwen winnen

Ben je nu helemaal enthousiast en ga je er direct mee aan de slag, dan is het wel op z’n plaats om je nog iets te bedenken. Als je alle kwaliteiten bezit en ook nog de toewijding hebt die vereist is wordt succes vast een eitje voor je. Jouw eerste publicaties bereiken maar een paar personen. Het succes komt niet direct, je moet doorzetten. Er zal tijd overheen gaan voordat het publiek jou vindt. Vertrouwen krijg je niet zomaar, vertrouwen moet je zien te winnen.

Wil je meer weten over dit of een ander onderwerp? Of heb je interessante content die je wil delen? Laat het me dan weten. Ik ben heel erg benieuwd naar je mening.

Last modified ondinsdag, 03 februari 2015 11:46
Rate this item
(0 votes)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top